Бизнесът в България отчита огромен ръст на възстановения от Националната агенция

...
Бизнесът в България отчита огромен ръст на възстановения от Националната агенция
Коментари Харесай

22 компании са си върнали от НАП с 300% повече ДДС

Бизнесът в България регистрира голям растеж на възобновения от Националната организация за приходите (НАП) Данък добавена стойност. Цели 22 фирми-износители натискат надолу приходите от Данък добавена стойност в бюджета, излиза наяве от бюлетина на за осъществяването на приходите и разноските към края на април.

На фона на общ спад на приходите от Данък добавена стойност от 2.8% и при растеж на износа от 13.8% към февруари Национална агенция за приходите регистрира над 18% растеж на заявения Данък добавена стойност за възобновяване от експортьори.

Възстановеният Данък добавена стойност на експортьори към 30 април 2023 година е 2.26 милиарда лева, което е покачване с 350 млн. лева (18.3 %) по отношение на същия интервал на миналата година.
 Национална агенция за приходите върна на правилни компании 2,5 милиарда лв. Данък добавена стойност
Ето кои компании могат да чакат Национална агенция за приходите да им възвърне Данък добавена стойност

Изрядните сдружения са получили назад заявеното от тях Данък добавена стойност още в границите на настоящия месец

" При 22 сдружения е регистриран растеж над 10 млн. лева на заявения за възобновяване Данък добавена стойност. Само от тези сдружения заявеният за възобновяване Данък добавена стойност е 760 млн. лева, което е с 584 млн. лева (ръст от над 300 %) повече по отношение на същия интервал на предходната година. Основната активност на тези сдружения е търговия с горива, електрическа енергия, специфична продукция и медикаменти ", съобщават от Министерството на финансите.

Припомняме, че тематиката с големия Данък добавена стойност за възобновяване породи със мощните растежи на износа на някои артикули като горивата и тока. За 2022 година Национална агенция за приходите регистрира 11.6 милиарда лева възобновен Данък добавена стойност, което е растеж от 3.9 милиарда лева (50.8%) спрямо 2021 година

От годишния доклад за активността на данъчната организация за 2022 година излиза наяве, че единствено на едно сдружение страната е възстановила с 605 млн. лева повече Данък добавена стойност спрямо 2021-а. От Национална агенция за приходите изрично отхвърлиха да назоват името му, само че прецизираха, че става дума за експорт на електрическа енергия.

Събраният Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната е на практика на равнището от предходната година - близо 3 милиарда лева към края на април, като една от аргументите е точно, че Национална агенция за приходите регистрира сериозен растеж на заявения Данък добавена стойност за възобновяване от експортьори.
 Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас
Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Енергетиката, търговията и добивната индустрия са измежду най-печелившите браншове на икономиката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР